La Divina Comèdia està farcida de simbologies.Primer els dos poetes: Dant actua en el poema com un profeta que revela el futur de la humanitat i a la vegada ès imatge o símbol d' aquesta humanitat que cerca el camíde la salvació. Virgili pot ser contemplat , d'una altra banda, com a al·legoria de la raó humana no il·luminda, capaç de vèncer la força dels intints; de l'altra banda, d'acord amb la patrística medieval, com ultim gran profeta que l'Ègloga IV, havia predit la vinguda de Crist.
Segon, la selva obscura, que es trans forma en símbol del pecat, imatge reblada amb la presència de les tres bèsties: la pantera, a·legoria de la luxúria, el lleó de l'orgull, i la lloba de de l'avarícia. La foscor vol representar, al seu torn, el regne del mal, en contraposició a la llum que, d'acord amb la Bíblia i sant Agustí, s'identifica amb la divinitat, tlix Dant ho posa e manifest en els cants del paradís.
Amb pensament semblants, però més pessimistes i raicas, s'expressaven els càtars quean, influïts per idees orientals, defensaven que el món era fruit dun enorme conflicte entre forces oposades: d'una banda la Llum, el Bé, l'Esperit i la Belles, i, de l'altra, les Tenebres, el Mal, la Matèria i la Lletjor. Teories, aquestes ùltimes, que van ser la causa, i bé indirecta, del desenvolupament de l'estètica del segle XIII. També uns segls mes tard, en l'època barroca, Shakespeare es valia d'aquesta simbologia en obres com Macbeth i Otel·lo, per exemple.
diumenge, 13 de desembre del 2009
Subscriure's a:
Missatges (Atom)